header

Blog

Het laatste nieuws

Het belang van beveiliging voor e-commerce transacties

Beveilig e-commerce transacties: Bescherm je bedrijf en klanten

E-commerce is een booming sector die steeds meer klanten en omzet aantrekt. Volgens Statista wordt verwacht dat de wereldwijde e-commerce omzet in 2022 meer dan 6,5 biljoen dollar zal bedragen, een stijging van 246% ten opzichte van 2014. E-commerce biedt veel voordelen voor zowel consumenten als ondernemers, zoals gemak, snelheid, keuzevrijheid en lagere kosten.

Maar e-commerce brengt ook uitdagingen en risico’s met zich mee, vooral op het gebied van beveiliging. Internetbedrijven worden geplaagd door financiële fraude, cyberaanvallen, gegevenslekken en andere bedreigingen die de reputatie, de klanttevredenheid en de winstgevendheid kunnen schaden. Hackers voeren onrechtmatige transacties uit en wissen het spoor, waardoor organisaties aanzienlijke verliezen lijden. Sommige oplichters zullen ook claims indienen voor valse terugbetalingen of retouren. Volgens een rapport van Juniper Research zullen de verliezen door online betalingsfraude in 2022 naar schatting 48 miljard dollar bedragen.

Daarom is het essentieel voor elke e-commerce ondernemer om de beveiliging van zijn website en transacties serieus te nemen en te investeren in de beste oplossingen om zichzelf en zijn klanten te beschermen. In deze blog zullen we het belang van e-commerce beveiliging bespreken en enkele tips en best practices delen om je online bedrijf veilig te houden.
 

Wat is e-commerce beveiliging?

E-commerce beveiliging is het geheel van maatregelen en technologieën die worden gebruikt om een online winkel of platform te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, gebruik, wijziging of vernietiging van gegevens of middelen. E-commerce beveiliging omvat verschillende aspecten, zoals:

  • Websitebeveiliging: het voorkomen van malware-infecties, DDoS-aanvallen, SQL-injecties, cross-site scripting en andere vormen van hacking die de functionaliteit of de inhoud van een website kunnen verstoren of compromitteren.
  • Transactiebeveiliging: het waarborgen van de integriteit, vertrouwelijkheid en authenticiteit van de online betalingen die tussen klanten en verkopers worden uitgevoerd, met behulp van encryptie, digitale certificaten, tokenisatie en andere methoden.
  • Gegevensbeveiliging: het beschermen van de persoonlijke en financiële gegevens van klanten die worden verzameld, opgeslagen of verwerkt door een e-commerce website, met behulp van firewalls, antivirussoftware, back-ups, toegangscontrole en andere middelen.
  • Naleving van de regelgeving: het voldoen aan de wettelijke en industriële normen en voorschriften die van toepassing zijn op e-commerce activiteiten, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) en de eIDAS-verordening.

 

Waarom is e-commerce beveiliging belangrijk?

E-commerce beveiliging is belangrijk om verschillende redenen, zoals:

  • Het vergroten van het vertrouwen en de loyaliteit van klanten: klanten zijn zich steeds meer bewust van de risico’s die gepaard gaan met online winkelen en verwachten dat hun gegevens veilig worden behandeld. Een goede e-commerce beveiliging kan het vertrouwen en de loyaliteit van klanten vergroten door hen een veilige en soepele winkelervaring te bieden. Klanten zullen eerder geneigd zijn om terug te keren naar een website die ze als betrouwbaar beschouwen en die hun privacy respecteert.
  • Het verminderen van het risico op financiële verliezen en reputatieschade: een slechte e-commerce beveiliging kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en reputatieschade voor een online bedrijf. Een gegevenslek of een frauduleuze transactie kan niet alleen leiden tot directe kosten, zoals boetes, terugbetalingen of compensaties, maar ook tot indirecte kosten, zoals verlies van klanten, verlies van marktaandeel, verlies van concurrentievoordeel of verlies van merkwaarde. Bovendien kan een beveiligingsincident ook leiden tot juridische gevolgen of regelgevende sancties, afhankelijk van de ernst en de omvang ervan.
  • Het verbeteren van de prestaties en de efficiëntie van de website: een goede e-commerce beveiliging kan ook bijdragen aan het verbeteren van de prestaties en de efficiëntie van een website. Een beveiligde website kan sneller laden, minder downtime hebben, minder fouten vertonen en beter reageren op pieken in het verkeer of de vraag. Een beveiligde website kan ook profiteren van betere SEO-rankings, aangezien zoekmachines zoals Google de voorkeur geven aan websites die HTTPS gebruiken en die een goede gebruikerservaring bieden.

 

Hoe kun je de beveiliging van je e-commerce website verbeteren?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de beveiliging van je e-commerce website te verbeteren, zoals:

  • Gebruik een betrouwbaar e-commerce platform: een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen als e-commerce ondernemer is het kiezen van een geschikt e-commerce platform voor je website. Een goed e-commerce platform moet niet alleen functionaliteit, schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid bieden, maar ook beveiliging. Je moet een platform kiezen dat regelmatig wordt bijgewerkt, dat beschikt over ingebouwde beveiligingsfuncties, dat compatibel is met externe beveiligingsoplossingen en dat voldoet aan de relevante normen en voorschriften.
  • Gebruik HTTPS en SSL-certificaten: HTTPS is een protocol dat zorgt voor een veilige verbinding tussen een website en een browser. SSL-certificaten zijn digitale documenten die de identiteit en de authenticiteit van een website verifiëren. Door HTTPS en SSL-certificaten te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de gegevens die tussen je website en je klanten worden uitgewisseld, versleuteld en beschermd zijn tegen onderschepping of manipulatie. Je kunt HTTPS en SSL-certificaten verkrijgen via je hostingprovider of via een derde partij zoals Let’s Encrypt of Comodo.
  • Gebruik een veilige betalingsgateway: een betalingsgateway is een service die online betalingen mogelijk maakt door creditcardgegevens te verwerken en te valideren. Een veilige betalingsgateway moet voldoen aan de PCI DSS-normen, die een reeks vereisten zijn om de veiligheid van creditcardtransacties te waarborgen. Een veilige betalingsgateway moet ook gebruikmaken van encryptie, tokenisatie en andere technieken om de blootstelling van gevoelige betalingsgegevens te minimaliseren. Je kunt kiezen uit verschillende betalingsgateways die beschikbaar zijn op de markt, zoals PayPal, Stripe, Mollie of Adyen.
  • Implementeer een sterk wachtwoordbeleid: wachtwoorden zijn een van de meest voorkomende manieren om toegang te krijgen tot online accounts en gegevens. Daarom is het belangrijk om een sterk wachtwoordbeleid te implementeren voor jezelf en je klanten. Een sterk wachtwoordbeleid moet onder meer het volgende omvatten: het gebruik van lange en complexe wachtwoorden die bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen; het regelmatig wijzigen van wachtwoorden; het vermijden van het hergebruik van wachtwoorden voor verschillende accounts; het gebruik van een wachtwoordmanager om wachtwoorden veilig op te slaan en te genereren; het gebruik van tweefactorauthenticatie of multifactorauthenticatie om een extra beveiligingslaag toe te voegen.
  • Maak regelmatig back-ups en updates: back-ups en updates zijn essentieel om je e-commerce website te beschermen tegen gegevensverlies of -beschadiging als gevolg van technische storingen, menselijke fouten of kwaadwillige aanvallen. Je moet regelmatig back-ups maken van je websitegegevens en deze opslaan op een veilige locatie, zoals een externe harde schijf of een cloudservice. Je moet ook regelmatig updates uitvoeren voor je e-commerce platform, je plug-ins, je thema’s en je software om ervoor te zorgen dat je over de nieuwste beveiligingspatches en -functies beschikt.
  • Train je personeel en informeer je klanten: de menselijke factor is vaak de zwakste schakel in de e-commerce beveiliging. Veel beveiligingsincidenten worden veroorzaakt door onwetendheid, nalatigheid of misleiding van medewerkers of klanten. Daarom is het belangrijk om je personeel en je klanten te trainen en te informeren over de beste praktijken op het gebied van e-commerce beveiliging. Je moet je personeel leren hoe ze phishing-e-mails, verdachte links of bijlagen, ongewone verzoeken of activiteiten kunnen herkennen en rapporteren. Je moet ook je klanten informeren over hoe ze hun accounts en transacties kunnen beveiligen, bijvoorbeeld door hen te adviseren om sterke wachtwoorden te gebruiken, hun apparaten te vergrendelen, hun ontvangstbewijzen te controleren en verdachte activiteiten te melden.

 

Hoe kan Béyonit je helpen met e-commerce beveiliging?

Béyonit is een toonaangevend e-commerce bureau dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen en optimaliseren van online winkels en platforms. Bij Béyonit begrijpen we het belang van e-commerce beveiliging voor jouw online bedrijf. Daarom bieden we je de beste oplossingen om je website en transacties veilig te houden.