header

Blog

Het laatste nieuws

Hoe werkt Google?

Alles over het meest gebruikte zoekmachine

Google is de meest populaire en gebruikte zoekmachine ter wereld. Elke dag voeren miljoenen mensen zoekopdrachten uit op Google om informatie te vinden over allerlei onderwerpen. Maar hoe werkt Google eigenlijk? Hoe weet Google wat je zoekt en welke websites het beste aansluiten bij je zoekvraag? In deze blog leggen we je uit hoe Google werkt in 6 stappen.

1. Websites

Het internet is ondenkbaar groot. Op dit moment bestaan er ongeveer 1,8 miljard websites1. En elke minuut komen daar websites bij. Elke website bestaat uit één of meerdere webpagina’s die informatie bevatten over een bepaald onderwerp, zoals tekst, afbeeldingen, video’s, geluiden, links en meer.
Google wil alle informatie op het internet toegankelijk en bruikbaar maken voor iedereen. Maar om dat te kunnen doen, moet Google eerst weten welke websites er bestaan en waar ze over gaan.

 

2. Crawlen

Om de meest relevante informatie te kunnen tonen moet Google eerst alle informatie op het internet lezen. Dit doet Google met behulp van speciale programma’s die crawlers of spiders worden genoemd. Deze crawlers zijn computers die continu het internet afstruinen naar nieuwe of gewijzigde webpagina’s.
De crawlers volgen de links die ze tegenkomen op de webpagina’s om zo van de ene naar de andere website te gaan. Zo ontdekken ze steeds meer websites en webpagina’s die ze kunnen lezen. De crawlers lezen niet alleen de inhoud van de webpagina’s, maar ook de code achter de webpagina’s, zoals de HTML, CSS en JavaScript. Zo kunnen ze zien hoe de webpagina’s zijn opgebouwd en gestructureerd.

 

 

3. Indexeren

Nadat een webpagina is gecrawld, wordt besloten door de crawler of deze pagina wordt opgenomen in de index. De index is een enorme database waarin alle informatie over de gecrawlde webpagina’s wordt opgeslagen. De index wordt voortdurend bijgewerkt door de crawlers als ze nieuwe of gewijzigde webpagina’s vinden.
De index bevat allerlei gegevens over de webpagina’s, zoals de titel, de URL, de inhoud, de zoekwoorden, de afbeeldingen, de links en meer. De index zorgt ervoor dat Google snel kan zoeken door alle webpagina’s die het kent als iemand een zoekopdracht uitvoert.

 

 

4. Zoekopdracht

Een zoekopdracht is een woord of een zin die je intypt in het zoekveld van Google om informatie te vinden over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld: “hoe werkt Google” of “beste restaurants in Amsterdam”. Een zoekopdracht kan ook bestaan uit andere elementen, zoals afbeeldingen, spraak of locatie.
Als je een zoekopdracht uitvoert op Google, stuurt Google je verzoek naar zijn servers waar de index zich bevindt. Daar wordt je zoekopdracht geanalyseerd en geïnterpreteerd om te begrijpen wat je bedoelt en wat je zoekt.

 

 

5. Google algoritme

Het Google algoritme is een complexe formule die bepaalt welke webpagina’s het beste aansluiten bij je zoekopdracht en hoe ze worden gerangschikt in de zoekresultaten. Het algoritme maakt gebruik van meer dan 200 factoren om de relevantie en kwaliteit van de webpagina’s te beoordelen2.
Het algoritme wordt voortdurend aangepast en verbeterd door Google om betere resultaten te leveren aan de gebruikers. Soms voert Google grote veranderingen door in het algoritme die invloed hebben op veel webpagina’s en zoekopdrachten. Deze veranderingen worden updates genoemd en krijgen vaak namen van dieren, zoals Panda, Penguin of Hummingbird.

 

 

6. Zoekresultaten

De zoekresultaten zijn de webpagina’s die Google je laat zien als antwoord op je zoekopdracht. De zoekresultaten worden weergegeven als links met een titel, een URL en een korte beschrijving van de webpagina. Je kunt op een link klikken om de webpagina te bezoeken.
De zoekresultaten kunnen verschillende soorten informatie bevatten, afhankelijk van je zoekopdracht en de instellingen die je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld ook afbeeldingen, video’s, nieuwsartikelen, kaarten, boeken, producten en meer zien in de zoekresultaten.
De zoekresultaten kunnen ook advertenties bevatten die gerelateerd zijn aan je zoekopdracht. Deze advertenties worden aangeduid met het label ‘Advertentie’ of ‘Gesponsord’ en worden weergegeven boven of naast de organische zoekresultaten. Deze advertenties worden gemaakt en beheerd door adverteerders die gebruikmaken van Google Ads, het online advertentieplatform van Google.

 

 

Hoe kan Béyonit je helpen met Google?

 

Google is een onmisbare tool om informatie te vinden op het internet, maar ook een krachtig platform om je online zichtbaarheid, naamsbekendheid en conversies te vergroten. Als je een website, een webshop, een blog of een ander online project hebt, dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je kunnen vinden en bezoeken.

Béyonit kan je daarbij helpen op verschillende manieren:
•    Door je website te optimaliseren voor de organische zoekresultaten. Dit zijn de resultaten die je ziet onder de advertenties als je iets zoekt op Google. Hoe hoger je website staat in de organische zoekresultaten, hoe meer kans je hebt om bezoekers aan te trekken die geïnteresseerd zijn in je aanbod. Om je website te optimaliseren voor de organische zoekresultaten heb je SEO (Search Engine Optimization) nodig. Dit is een verzameling van technieken en strategieën om je website relevanter, gebruiksvriendelijker en autoritairder te maken voor Google en de gebruikers.
•    Door je website te promoten met advertenties in de betaalde zoekresultaten. Dit zijn de resultaten die je ziet boven of naast de organische zoekresultaten als je iets zoekt op Google. Deze resultaten hebben een label met ‘Advertentie’ of ‘Gesponsord’. Om advertenties te maken en te beheren op Google heb je Google Ads nodig. Dit is het online advertentieplatform van Google waarmee je kunt bieden op zoekwoorden, doelgroepen, locaties en andere criteria om je advertenties te tonen aan potentiële klanten.
•    Door je bedrijf te vermelden op Google Mijn Bedrijf. Dit is een gratis dienst van Google waarmee je een bedrijfsprofiel kunt aanmaken en beheren op Google Zoeken en Google Maps. Met een bedrijfsprofiel kun je informatie over je bedrijf delen, zoals je naam, adres, telefoonnummer, openingstijden, website, foto’s, reviews en meer. Zo kun je de lokale vindbaarheid en reputatie van je bedrijf verbeteren en contact leggen met klanten in je omgeving.
•    Door gebruik te maken van andere Google producten en diensten die relevant zijn voor je online doelen. Zoals we eerder hebben gezien, heeft Google een breed scala aan producten en diensten die je kunnen helpen met verschillende aspecten van je online aanwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics om het verkeer en het gedrag van je websitebezoekers te meten en analyseren, Google Foto’s om je afbeeldingen op te slaan en te bewerken, YouTube om video’s te uploaden en te delen, Google Nieuws om op de hoogte te blijven van de actualiteit in je sector, Google Boeken om boeken te lezen of te publiceren, en nog veel meer.

Voor al deze vragen en meer kun je terecht bij Béyonit, een full-service merkactivatiebureau dat gespecialiseerd is in online en offline marketing en communicatie. Béyonit helpt organisaties hun product of dienstverlening beter op de kaart te zetten, met als doel hun opbrengst te vergroten.

Béyonit heeft een team van 30 enthousiastelingen die elke dag de technische, creatieve en marketinggerelateerde vraagstukken oplossen van hun klanten. Ze hebben mensen in hun team die denken in geur, kleur, vorm of juist in cijfers, logica en wetmatigheden. Door de brug te slaan tussen deze disciplines en iedereen in zijn kracht te zetten halen ze geweldige resultaten met hun klanten.

Béyonit biedt een breed scala aan diensten die aansluiten bij je online doelen, zoals:
•    Online Activation: verras, prikkel en overtuig je doelgroep met creatieve en effectieve online campagnes
•    Content & Artwork: laat je onderscheidend vermogen zien met professionele en aantrekkelijke content en vormgeving
•    Online Development: maak je ideeën werkelijkheid met innovatieve en gebruiksvriendelijke online producten
•    Events & Promotions: organiseer succesvolle beurzen, evenementen en promoties van A tot Z
•    Strategy & Advertising: vertaal je concept naar een heldere strategie en een krachtige boodschap
•    Print & Signing: maak indruk met kwalitatief hoogwaardig drukwerk, signing, promotie en meer
•    AVG & Privacy: voldoe aan de privacy-wetgeving en bescherm de gegevens van je klanten

Béyonit werkt voor klanten uit verschillende branches. We hebben een hoge klantloyaliteit en een hoge performance over de afgelopen 10 jaar.

Béyonit is niet alleen een leverancier, maar ook een partner die met je meedenkt en je adviseert over de beste oplossingen voor je online succes. Ze zijn academisch waar het moet en pragmatisch waar het kan. Ze zijn harde werkers waarbij afspraak, afspraak is.
Ben je klaar om ook jouw organisatie een boost te geven met Google? Neem dan contact op met Béyonit en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen.