header

Blog

Het laatste nieuws

Wat is Google?

Hoe de grootste zoekmachine ter wereld werkt en wat je ermee kunt doen

Google is een van de bekendste en meest gebruikte zoekmachines ter wereld. Maar wat is Google precies en hoe werkt het? In deze blog leggen we je uit wat Google is, hoe het is ontstaan, wat je ermee kunt doen en waarom het belangrijk is voor je online succes. Lees verder en ontdek alles over Google!

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een website of een programma waarmee je informatie kunt vinden op het internet. Je typt een zoekwoord of een vraag in en de zoekmachine geeft je een lijst met relevante websites, afbeeldingen, video’s, nieuwsartikelen en andere bronnen die te maken hebben met je zoekopdracht.
Een zoekmachine maakt gebruik van een algoritme om te bepalen welke resultaten het meest relevant zijn voor de gebruiker. Een algoritme is een set van regels en berekeningen die de zoekmachine volgt om de beste resultaten te selecteren uit miljarden webpagina’s die op het internet staan.
Een zoekmachine heeft ook een index nodig om te weten welke webpagina’s er bestaan en waar ze over gaan. Een index is een grote database waarin alle informatie over de webpagina’s wordt opgeslagen. Een zoekmachine maakt gebruik van crawlers of spiders om het internet af te speuren naar nieuwe of gewijzigde webpagina’s en deze toe te voegen aan de index.

Hoe is Google ontstaan?

Google is opgericht in 1997 door Larry Page en Sergey Brin, twee studenten van de Stanford University in Californië. Zij hadden een idee om een betere zoekmachine te maken die gebruik maakte van een nieuw concept genaamd PageRank. PageRank is een manier om de populariteit en autoriteit van een webpagina te meten aan de hand van het aantal en de kwaliteit van de links die naar die pagina verwijzen.
Page en Brin noemden hun project eerst BackRub, omdat het de links op het internet analyseerde. Later veranderden ze de naam naar Google, een verbastering van het woord googol. Een googol is een getal met honderd nullen, wat de enorme hoeveelheid informatie op het internet moest weergeven.
In 1998 lanceerden Page en Brin Google officieel als een bedrijf met de missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken1. Ze begonnen met een eenvoudige website met een logo, een zoekbalk en twee knoppen: Google zoeken en Ik doe een gok. De website werd al snel populair onder internetgebruikers vanwege de snelle en nauwkeurige resultaten.

Wat kun je met Google doen?

Google is meer dan alleen een zoekmachine. Het bedrijf heeft in de loop der jaren verschillende producten en diensten ontwikkeld die je kunnen helpen met allerlei taken op het gebied van communicatie, entertainment, educatie, productiviteit, veiligheid en meer. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je met Google kunt doen:
•    E-mailen, chatten, bellen en videobellen met Gmail, Hangouts, Meet en Duo
•    Documenten, spreadsheets, presentaties en formulieren maken, bewerken en delen met Google Drive, Docs, Sheets, Slides en Forms
•    Navigeren, reizen, ontdekken en verkennen met Google Maps, Earth, Street View en Trips
•    Foto’s en video’s maken, bewerken, opslaan en delen met Google Foto’s, YouTube, Snapseed en Camera
•    Nieuws lezen, volgen en personaliseren met Google Nieuws
•    Boeken lezen, kopen en publiceren met Google Boeken
•    Muziek luisteren, streamen en downloaden met YouTube Music
•    Films en series kijken, huren en kopen met Google Play Films
•    Games spelen, downloaden en streamen met Google Play Games en Stadia
•    Leren, onderwijzen en studeren met Google Classroom, Scholar, Academy for Ads en Arts & Culture
•    Vertalen, tolken en leren met Google Translate.

 

Waarom is Google belangrijk voor je online succes?

Google is niet alleen een handige tool om informatie te vinden, maar ook een krachtig platform om je online zichtbaarheid, naamsbekendheid en conversies te vergroten. Als je een website, een webshop, een blog of een ander online project hebt, dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je kunnen vinden en bezoeken.
Google kan je daarbij helpen op verschillende manieren:

 

•    Door je website te indexeren en te rangschikken in de organische zoekresultaten. Dit zijn de resultaten die je ziet onder de advertenties als je iets zoekt op Google. Hoe hoger je website staat in de organische zoekresultaten, hoe meer kans je hebt om bezoekers aan te trekken die geïnteresseerd zijn in je aanbod. Om je website te optimaliseren voor de organische zoekresultaten heb je SEO (Search Engine Optimization) nodig. Dit is een verzameling van technieken en strategieën om je website relevanter, gebruiksvriendelijker en autoritairder te maken voor Google en de gebruikers.
•    Door je website te promoten met advertenties in de betaalde zoekresultaten. Dit zijn de resultaten die je ziet boven of naast de organische zoekresultaten als je iets zoekt op Google. Deze resultaten hebben een label met ‘Advertentie’ of ‘Gesponsord’. Om advertenties te maken en te beheren op Google heb je Google Ads nodig. Dit is het online advertentieplatform van Google waarmee je kunt bieden op zoekwoorden, doelgroepen, locaties en andere criteria om je advertenties te tonen aan potentiële klanten.
•    Door je bedrijf te vermelden op Google Mijn Bedrijf. Dit is een gratis dienst van Google waarmee je een bedrijfsprofiel kunt aanmaken en beheren op Google Zoeken en Google Maps. Met een bedrijfsprofiel kun je informatie over je bedrijf delen, zoals je naam, adres, telefoonnummer, openingstijden, website, foto’s, reviews en meer. Zo kun je de lokale vindbaarheid en reputatie van je bedrijf verbeteren en contact leggen met klanten in je omgeving.
•    Door gebruik te maken van andere Google producten en diensten die relevant zijn voor je online doelen. Zoals we eerder hebben gezien, heeft Google een breed scala aan producten en diensten die je kunnen helpen met verschillende aspecten van je online aanwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics om het verkeer en het gedrag van je websitebezoekers te meten en analyseren, Google Foto’s om je afbeeldingen op te slaan en te bewerken, YouTube om video’s te uploaden en te delen, Google Nieuws om op de hoogte te blijven van de actualiteit in je sector, Google Boeken om boeken te lezen of te publiceren, en nog veel meer.

 

Hoe kan Béyonit je helpen met Google?

Zoals je hebt kunnen zien, is Google een onmisbare bondgenoot voor je online succes. Maar hoe kun je optimaal profiteren van alles wat Google te bieden heeft? Hoe kun je ervoor zorgen dat je website goed scoort in de zoekresultaten? Hoe kun je effectieve advertenties maken die meer klanten opleveren? Hoe kun je bedrijfsprofiel optimaliseren voor Google Mijn Bedrijf? Hoe kun je de prestaties van je website meten en verbeteren met Google Analytics? Voor al deze vragen en meer kun je terecht bij Béyonit, een full-service merkactivatiebureau dat gespecialiseerd is in online en offline marketing en communicatie. Béyonit helpt organisaties hun product of dienstverlening beter op de kaart te zetten, met als doel hun opbrengst te vergroten.

Béyonit heeft een team van 30 enthousiastelingen die elke dag de technische, creatieve en marketinggerelateerde vraagstukken oplossen van hun klanten. Ze hebben mensen in hun team die denken in geur, kleur, vorm of juist in cijfers, logica en wetmatigheden. Door de brug te slaan tussen deze disciplines en iedereen in zijn kracht te zetten halen ze geweldige resultaten met hun klanten1.
Béyonit biedt een breed scala aan diensten die aansluiten bij je online doelen, zoals:
•    Online Activation: verras, prikkel en overtuig je doelgroep met creatieve en effectieve online campagnes
•    Content & Artwork: laat je onderscheidend vermogen zien met professionele en aantrekkelijke content en vormgeving
•    Online Development: maak je ideeën werkelijkheid met innovatieve en gebruiksvriendelijke online producten
•    Events & Promotions: organiseer succesvolle beurzen, evenementen en promoties van A tot Z
•    Strategy & Advertising: vertaal je concept naar een heldere strategie en een krachtige boodschap
•    Print & Signing: maak indruk met kwalitatief hoogwaardig drukwerk, signing, promotie en meer
•    AVG & Privacy: voldoe aan de privacy-wetgeving en bescherm de gegevens van je klanten

Béyonit werkt voor klanten uit verschillende branches, zoals Blue Water App, Laboclean, Mazda Nederland, WTC Expo, Multihout  en meer. We hebben een hoge klantloyaliteit en een hoge performance over de afgelopen 10 jaar.

Béyonit is niet alleen een leverancier, maar ook een partner die met je meedenkt en je adviseert over de beste oplossingen voor je online succes. We zijn academisch waar het moet en pragmatisch waar het kan. We zijn harde werkers waarbij afspraak, afspraak is. 
Ben je klaar om ook jouw organisatie een boost te geven met Google? Neem dan contact met ons op en ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen!