header

Blog

Het laatste nieuws

WCAG, Wetgeving en Toegankelijkheid: Is Jouw Website Klaar voor 2025?

Digitale toegankelijkheid is essentieel voor het creëren van inclusieve online ervaringen die voor iedereen bruikbaar zijn, ongeacht eventuele beperkingen. Het gaat hierbij om het ontwerpen en ontwikkelen van websites en digitale diensten die toegankelijk zijn voor een zo breed mogelijk publiek.

Wat houdt digitale toegankelijkheid in?

Een toegankelijke website voldoet aan de volgende criteria:

  • Bedienbaar: De site is eenvoudig te navigeren, niet alleen met een muis, maar ook via een toetsenbord, schermlezer of spraakbesturing.
  • Waarneembaar: Tekst is goed leesbaar dankzij geschikte lettergroottes, lettertypen en voldoende contrast, wat vooral belangrijk is voor mensen met visuele beperkingen.
  • Begrijpelijk: Gebruikers kunnen gemakkelijk de gewenste informatie vinden en acties uitvoeren, zoals het plaatsen van een bestelling.
  • Robuust: De code is zodanig geschreven dat deze door verschillende browsers en assistieve technologieën correct wordt geïnterpreteerd.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

In Nederland heeft ongeveer 32% van de bevolking een vorm van beperking, wat neerkomt op 5,5 miljoen mensen. Een toegankelijke website vergroot niet alleen het bereik, maar verbetert ook de gebruikerservaring voor iedereen, ongeacht leeftijd of digitale vaardigheden.

Wettelijke verplichtingen

Sinds 2018 zijn overheidsinstanties in Nederland en België verplicht te voldoen aan de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG 2.1 AA). Vanaf juni 2022 is deze verplichting uitgebreid naar andere sectoren, waaronder webshops, banken, internet- en telecomproviders en vervoersbedrijven. Vanaf 28 juni 2025 wordt de Europese toegankelijkheidswet (European Accessibility Act) daadwerkelijk gehandhaafd.

Hoe toegankelijk is jouw website?

Het is belangrijk om te weten hoe jouw website presteert op het gebied van toegankelijkheid. Een quick-scan kan inzicht geven in de huidige status en biedt aanbevelingen voor verbeteringen. Door tijdig actie te ondernemen, zorg je ervoor dat je website voldoet aan de wettelijke eisen en toegankelijk is voor iedereen. Vraag direct een quickscan aan.